Vrijwilligersacademie

Doe je vrijwilligerswerk of wil je als vrijwilliger aan de slag?

Vip voor vrijwilligers organiseert in het voor- en najaar workshops en informatiebijeenkomsten voor vrijwilligers die werkzaam zijn in Zoetermeer.

Inschrijven

Inschrijven voor een workshop of informatiebijeenkomst kan na het aanmaken van een account door jouw gegevens bij REGISTREREN in te voeren. Met je account kun je je nu inschrijven voor de workshop van je keuze.


Partnercursus autisme (ASS)

Samenleven met iemand die autisme heeft kan moeilijk zijn. Vaak kun je als partner met niemand praten over de specifieke problemen in de relatie en voel je je in veel opzichten ook niet begrepen door je omgeving. Tijdens deze cursus komt u in contact met andere mensen die ook een partner met autisme hebben en uw problemen of vragen herkennen. U kunt van elkaars ervaringen leren en erover praten.

Voor wie

Partners van iemand met (een vermoeden van) autisme

Doel

De deelnemers krijgen inzicht in de gevolgen van autisme op hun partnerrelatie en leren omgaan met hun eigen gevoelens in deze relatie. Over de betekenis van autisme in de relatie, communicatie, de eigen rol, omgaan met eigen energie, intimiteit en seksualiteit.

Inhoud

Tijdens de cursus krijgt u inzicht in de gevolgen van autisme op uw partner- relatie en leert u omgaan met uw eigen gevoelens in deze relatie. Binnen de cursus wordt veel informatie gegeven over autisme.

Thema’s die aan de orde komen zijn: ?

  • psycho-educatie (uitleg over autisme) ?
  • betekenis van autisme in de relatie ?
  • communicatie ?
  • de eigen rol ?
  • omgaan met eigen energie, intimiteit en seksualiteit

Daarnaast is er ruimte voor eigen gespreksonderwerpen en uitwisselingen van ervaringen. Ook vormt de herkenning bij andere partners en het uitwisselen van eigen ervaringen een belangrijk onderdeel van de cursus.

Wanneer en waar?

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten op maandagen van 12:30-14:00 uur, Croesinckplein 24 te Zoetermeer.

  • 23 en 30 september
  • 7, 14, 28 oktober
  • 4,18 november
  • 2 december
  • 13 en 20 januari.

Het kennismakingsgesprek is op 8 of 15 juli. Aanmelden kan tot eind juni.

Belangstelling? Heb je belangstelling voor deze training dan kun je mailen met i.lindner@meezhn.nl

Locatie: Stichting Mee Zoetermeer
Startdatum: 23 september 2019
Tijd: 12:30 - 14:00
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 10
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

Vrijwilligerswerk bij mensen met een chronische ziekte

Deze informatiebijeenkomst is bestemd voor vrijwilligers die in hun vrijwilligerswerk te maken hebben met mensen die een chronische ziekte hebben. Chronische ziek zijn betekent voor mensen vaak een inbreuk in hun leven. Misschien kan iemand z’n werk niet meer doen of is iemand voor de persoonlijke verzorging plotseling volledig afhankelijk van anderen. In deze informatiebijeenkomst vertellen Rita Kiggen en Hanneke Walterbos, praktijkverpleegkundigen ouderenzorg bij de SGZ, wat het betekent voor iemand om ziek te worden en te blijven. Welke emoties spelen daarbij een rol en hoe kan je daar als vrijwilliger het beste mee omgaan. Ook wordt er kort ingegaan op de symptomen van een aantal veel voorkomende chronische ziekten (diabetes, reuma, ziekte van Parkinson, epilepsie, COPD, CVA).

 

Locatie: Forum, Stadhuisplein 1
Startdatum: 31 oktober 2019
Tijd: 10:00 - 12:00
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 1
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

Het Puberbrein!!

Deze interactieve informatiebijeenkomst neemt u mee in het puberbrein. Voor ouders, vrijwilligers en mantelzorgers die te maken hebben met pubers.

Welkom in een nieuwe wereld. De wereld van het kind, dat barbies en Lego achter zich laat,behalve dan als niemand kijkt. Het kind wat altijd vrolijk en enthousiast was en alle kanten tegelijk op vloog en nu volgens eigen zeggen 'chillt' op de bank. Zijn of haar mobiel is heilig en u mag er echt niet op kijken. O en als u vragen stelt, krijgt u vaak de tekst dat u er toch niets van snapt.

Welkom in de wereld die pubertijd heet!

Momade heeft een workshop gemaakt om de wereld van de opvoeders ten tijde van de pubertijd te upgraden naar wat gebeurt er in 2019. Over welke spookverhalen hoeft u zich geen zorgen te maken, maar om welke wel? Eerlijk beantwoord. Alle vragen die u heeft,  kunt u stellen en alle situaties kunt u voorleggen. Maak van de pubertijd, samen een fijne tijd.

De training wordt gegeven door Monique van Hees. Monique is eigenaresse van haar bedrijf Momade en voorziet in het succesvol trainen en begeleiding in zowel organisatievraagstukken als persoonlijke vraagstukken. www.momade.nu

 

Locatie: Wijkpost Oosterheem
Startdatum: 31 oktober 2019
Tijd: 19:00 - 22:00
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 1
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

Thema-avond; Trauma en Hechting bij kinderen

Stichting Jong Perspectief en Humanitas organiseren gezamenlijk een thema-avond rondom Trauma en Hechting bij kinderen.

Barbera Molenaar (werkzaam bij Stichting Jeugdformaat) neemt ons deze avond mee rondom dit thema zodat u inzicht krijgt in wat dit precies inhoudt. Vooral het gaan herkennen van bijv bepaalde gedragingen bij kinderen die hiermee te maken hebben is wat deze avond u gaat opleveren.

Het is een heftig onderwerp maar omdat wij het in ons werkveld veel tegenkomen en vrijwilligers van onze organisaties er dus ook mee te maken krijgen willen wij het onderzoeken en bespreekbaar maken. Door met elkaar deze materie in te duiken krijgen we tools en tips om hiermee om te kunnen gaan en vooral wat wij voor deze kinderen kunnen betekenen.

Nieuwsgierig geworden? Meld u aan; Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar dus vol = vol

Dinsdag 05 november 2019 in het Forum Café ,19.15 uur inloop met koffie en thee. Programma start om 19.30-21.00 uur .

Locatie: Het Stadhuis - Forum
Startdatum: 5 november 2019
Tijd: 19:15 - 21:00
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 1
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

Introductiebijeenkomst Vrijwilliger Thuis

Als vrijwilliger bij Vrijwilliger Thuis ben je van onschatbare waarde voor volwassenen met een chronische ziekte en/of beperking of voor mensen met dementie. Jouw inzet geeft iemand een paar plezierige uurtjes. De wensen zijn vaak zo makkelijk te vervullen; samen naar de markt, een spelletje doen en een kopje koffie drinken of een wandeling maken met iemand die minder mobiel is en niet meer zelfstandig naar buiten kan. Vrijwilliger Thuis ondersteunt daar waar de mantelzorger wat extra hulp kan gebruiken en is er ook voor mensen met een klein netwerk. Voor de mantelzorger kan jouw komst van groot belang zijn, omdat hij/zij even wat tijd voor zichzelf kan nemen. Met een paar uur per week of per maand lever je al een bijdrage aan de bijzondere band.

Wil je meer weten over Vrijwilliger Thuis? Ben je geduldig en kan je goed luisteren? En heb je (twee)wekelijks een paar uur beschikbaar? Meldt je dan aan voor onze Introductiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt je informatie over wat het werken als vrijwilliger in de thuissituatie inhoudt. De bijeenkomst wordt gegeven door de coördinatoren van Vrijwilliger Thuis en biedt je de mogelijkheid om te proeven of dit vrijwilligerswerk bij je past.

Locatie: Forum, Stadhuisplein 1
Startdatum: 5 november 2019
Tijd: 09:30 - 12:00
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 1
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

Voorlichtingsavond Psychische problemen in de familie - GGZ

Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over de achtergrond van psychische problemen en over behandelmogelijkheden. Ook wordt geoefend in diverse manieren van reageren.

Verder komen de volgende thema’s aan bod: psychische problemen in het gezin, balans tussen draagkracht en draaglast, onderlinge communicatie, grenzen stellen en voor jezelf zorgen.

Het doel is dat de naaste zich minder belast gaat voelen.

Uit ervaring blijkt dat deze cursus ook positieve invloed heeft op de persoon die zelf te kampen heeft met psychische problematiek.

Tijdens deze avond vertelt een ervaringsdeskundig hoe het is om psychische problemen te hebben en hoe hij of zij het herstel vormgeeft. Een professional vertelt over het onderwerp in het algemeen en geeft aan welk hulpaanbod er is. Ook geeft de professional omgangsadviezen aan de mensen in de directe omgeving. Uiteraard kunt u vragen stellen.

Praktische informatie

Datum: donderdag 14 november 2019

Tijd: 19:30 – 21:30 uur

Locatie: Ichthuskerk, Parkdreef 258 in Zoetermeer

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Vragen zijn welkom via e-mail preventie.LDZM@rivierduinen.nl of telefoon 070 444 12 64.

 

Voor meer informatie:

https://www.rivierduinen.nl/agenda/2019/11/voorlichtingsavond-psychische-problemen-in-de-familie

Locatie: Ichthuskerk, Parkdreef 258 in Zoetermeer
Startdatum: 14 november 2019
Tijd: 19:30 - 21:30
Kosten: Gratis
Aantal bijeenkomsten: 1
MEER INFORMATIE / INSCHRIJVEN

 

Copyright © - Vip voor vrijwilligers - Powered by AdSysCo bv