Dag van de Stadslandbouw

Dag van de Stadslandbouw op de Hof van Seghwaert

De Hof van Seghwaert doet mee aan de landelijke Dag van de Stadslandbouw op 6 juni met twee interessante onderdelen: één voor de liefhebbers van een mooie lokale wijngaard en één voor alle tuinbezitters die ook bij het tuinieren geluidsarm en milieuvriendelijk willen werken. Leden van Groei en Bloei zijn van harte welkom.

 Robin Paalvast poot de eerste wijnstok voor ‘Seghwaert’s Glorie’

We starten in de ochtend met onze biologische wijkmoestuin annex wijngaard. We gaan dit jaar 50 wijnstokken poten, voor de kenner 20 stuks souvignier gris, 20 muscaris en 10 Maréchal Foch. Robin Paalvast, wethouder Groen, zal de eerste stokken planten en daarmee het startsein geven voor onze wijngaard ‘Seghwaert’s Glorie’. Volgend jaar wordt de wijngaard gecompleteerd met 50 stokken Solaris’. In alle gevallen gaat het om rassen die goed zijn opgewassen tegen de lokale omstandigheden (koude ondergrond) en biologische druiventeelt mogelijk maken. We kunnen het in onze wijkmoestuin natuurlijk niet maken om te gaan spuiten!

De wijngaard wordt mede mogelijk gemaakt door tientallen wijngaardeniers in spé die via crowdfunding één of meer stokken hebben gesponsord. Voor €25 per stok per jaar lease je een wijnstok; als tegenprestatie word je uitgenodigd voor alle activiteiten door het jaar heen in en rond de wijngaard. Het hoogtepunt van het wijnjaar is het jaarlijkse wijngaardeniersdiner dat dit jaar zal plaatsvinden op 19 september Open dag van de Nederlandse Wijngaard.

 Demonstratie accugereedschap EGO

’s Middags stellen we de Hof open voor een demonstratie van accugereedschap: wij hebben als Hof van Seghwaert duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het werken met allerlei motormaterieel (motormaaiers, motorzagen etc.) past niet echt in het karakter van onze Hof: we hebben bijvoorbeeld een pracht van een stiltetuin in ontwikkeling. Tegelijkertijd merken we nu dagelijks hoe krachtig de natuur opschiet en onze Hof dreigt te overwoekeren als we niet stevig ingrijpen: daar is mechanische bijstand voor nodig! Via Tuinmeesters.com kwamen wij in contact met de importeur van het merk EGO. Zij zijn bereid gevonden voor ons een demonstratie te geven in het werken met deze gereedschappen: geluidsarm en toch krachtig met moderne, snel (half uur) oplaadbare lithium-accu’s. We gaan het zien en uitproberen!

Vrijwilligers gevraagd voor dagelijks onderhoud en projecten

De Hof van Seghwaert is altijd op zoek naar vrijwilligers! Het verzorgen van de wijkmoestuin, van de perenboomgaard, de bijenstal en de kippen vraagt vele zorgzame handjes. Bovendien hebben we nog enkele ambitieuze projecten in ontwikkeling: stiltetuin, natuurbelevingstuin en ‘de werkplaats’, annex ontmoetingsplein. Voor alle leeftijden is er straks wat te doen in de Hof van Seghwaert:  jaarrond ’n beleving! Omdat het dagelijks onderhoud veel aandacht nodig heeft geldt ook op de Dag van de Stadslandbouw: wieden mag altijd, zowel tijdens de programmaonderdelen als tussendoor.

Programma

10.00 uur   De Hof van Seghwaert opent zijn poorten en ontvangt met koffie en thee
     
11.00-12.30 uur    Poten 50 wijnstokken: 20 souvignier gris, 20 muscaris en 10 Maréchal Foch. Robin Paalvast, wethouder Groen, zal de eerste planten en daarmee het startsein geven voor onze wijngaard ‘Seghwaert’s Glorie’.
     
12.30-13.30 uur   lunchpauze
     
14.00-15.00 uur   Demonstratie accugereedschap door de importeur van Ego
     
Tussendoor:   wieden mag altijd!

 

Copyright © - Vip voor vrijwilligers - Powered by AdSysCo bv